Vijgentomatensoep met een parmezaan cracker – Adje Middelbeek

Mooie mensen… En daar is Adje Middelbeek er één van. Op een dag in mooi Umbrië, kwam Adje een volkomen vervallen boerderij tegen uit 1830. Zij was meteen om en hakte in 2011 de knoop door. Zij stroopte stoer de mouwen op om aan de slag te gaan met renoveren van de oude boerderij en het vormgeven van de omliggende grond. Zo ontstond er een stijlvolle agriturismo die van alle luxe is voorzien en die Podere del Buongustaio ging heten. De bijzondere ecologische zwemvijver vormt een mooie omlijsting voor een onvergetelijk verblijf in de ongerepte natuur van Umbrië. Genieten van een heerlijk ontbijt van Adje en dat met het prachtige uitzicht op de uitgestrekte groene heuvels. Een ochtend duik in de ecologische zwemvijver en vervolgens op ontdekkingstocht door de regio. Niet voor niets heet het daar ook wel “Il Paradiso”. Adje verwelkomt haar gasten allerhartelijkst en haar drie vrolijke teckels Job, Menke en Mijntje maken het plaatje compleet. Adje organiseert in samenwerking met chef-kok Joop Zwiep van het gelijknamige kookatelier in Assen jaarlijks een zinnenstrelende culinaire Wine & Food reis.

Het nieuwste project van Adje Middelbeek is het schrijven van een kookboek gelardeerd met boeiende verhalen over inwoners om haar heen en dat zijn op zich al kleine unieke documenten en met dito recepten. Lees er eens eentje en je wil nog meer van hetzelfde. Zo neemt Adje je mee op reis door “haar” Umbrië en stelt ze je voor aan Eva, 98 jaar, barista van beroep en nog steeds te vinden in haar bar in Montegabbione, Fabrizio, aannemer en gepassioneerd jager, “ik hoef maar te kikken en er ligt een mooie reebout of een paar kilo wild zwijn op mijn stoep”. David de slager, de eerste keer dat zij bij hem op bezoek kwam rook Adje pas hoe echt varkensvlees ruikt, heel fris en citroenig. Hij maakt de heerlijkste worsten en andere vleeswaren. Er hangen zo’n 10.000 prosciutto’s in het laboratorio van Davide en op jaarbasis verwerkt hij 13.200 kilo zout voor de productie van al zijn worsten en hammen. Doriana, die heeft een winkel in eigengemaakte streekproducten, truffels, porcini, kastanjes op siroop en mispeljam. Zij verwerkt soms zo’n 12 kilo truffels op een dag en de eerste keer dat Adje bij haar was om het een en ander te proeven stond ze truffel boven op haar bruschetta te schaven alsof het hagelslag was Mama Mia. Dat zijn één van de vele onvergetelijke momenten van Adje Middelbeek en die zij deelt met de lezer in haar nieuwe nog te verschijnen kookboek.

Ingrediënten

Ingrediënten vijgentomatensoep:

  • 2 middel grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olijfolie 
  • 500 gram vijgen
  • 750 ml tomatenpulp
  • 2 stengeltjes lavas
  • 1 liter groente bouillon
  • peper

Ingrediënten crackers:

  • 1 ons geraspte parmezaan 

Bereiding

Snijd de ui in grove stukken en snipper de knoflook, bak beiden even aan in een goede scheut olijfolie. Snijd de vijgen in partjes en voeg ze bij de uien en schenk de tomatenpulp erbij. Snijd de stengels lavas fijn en strooi in de pan. Schenk de groentebouillon erbij en roer even goed door. Breng het geheel aan de kook en laat het dan een half uur zachtjes koken. Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de soep wat afkoelen, zet de staafmixer erin en pureer de soep. Maak af met wat versgemalen peper.

Verdeel de parmezaan in 4 gelijke delen, verwarm een middelgrote koekenpan en vorm van ieder deel parmezaan een rond koekje, laat kaas goed smelten maar deze mag zeker niet kleuren. Schep de kaas crackers op een bord, laat afkoelen en serveer ze bij de soep.

Ben je geïnteresseerd in Adje haar kookboek? Schrijf je dan hier in voor haar nieuwsbrief.